Vrije ruimte en werkkostenregeling?
Nieuws
Vrije ruimte en werkkostenregeling?

Als we beginnen over de vrije ruimte zien we vaak dat sommige werkgevers ‘’afhaken’’. Vrije ruimte en werkkostenregeling, pardon? Termen die een werkgever vaak, in eerste instantie, niet veel zeggen. Jammer, want hiermee blijft dan een voordeel liggen. Zeker voor het komende jaar!

Tijdens Prinsjesdag zagen we al dat de vrije ruimte, in 2023, verhoogd wordt naar 1,92% over een loonsom tot €400.000,- en daarboven 1,18%. Tijdens de algemene beschouwingen is er echter een motie aangenomen om de vrije ruimte te verhogen naar maar liefst 3%.

Maar wat is nu de vrije ruimte?
De vrije ruimte is een bedrag dat onbelast aan de werknemers vergoed of verstrekt mag worden. De vrije ruimte is onderdeel van de werkkostenregeling, afgekort ook wel WKR. Binnen deze ruimte mag je allerlei zaken onderbrengen, waarover normaal belasting afgedragen dient te worden. Denk hierbij aan bijvoorbeeld het kerstpakket, maar ook een eenmalige bonus.  

Mag ik dan zomaar alles onderbrengen in deze vrije ruimte?
In de regel ja. Echter krijg je wel te maken met de gebruikelijkheidstoets. Dit betekent dat de vergoeding niet voor meer dan 30% af mag wijken van wat gebruikelijk is. Is de vergoeding of verstrekking kleiner dan €2.400,- dan beschouwt de Belastingdienst dit sowieso als gebruikelijk (de doelmatigheidsgrens).

Stel dat je aan je medewerkers een extra vergoeding wil geven in deze duurdere tijd, dan is het dus interessant om de vrije ruimte te benutten.

Wat als je vergoedingen hoger zijn geweest dan de vrije ruimte?
Dan betaal je als werkgever 80% eindheffing. Dus 80% over het bedrag waarmee de vrije ruimte wordt overschreden. Dit klinkt fors, maar kan in sommige gevallen toch gunstig zijn.

We adviseren je graag en geven de werkgever graag extra handvaten om optimaal gebruik te maken van de vrije ruimte. Neem contact met ons op.

prev
next

Leave a Comment