Coronasteun stopt in april, bedrijven kunnen voor de laatste keer TVL aanvragen
Nieuws
Coronasteun stopt in april, bedrijven kunnen voor de laatste keer TVL aanvragen
Per 1 april stopt het kabinet met het verstrekken van de steunpakketten. Hiermee is het einde van de coronasteun in zicht. Bedrijven kunnen vanaf 28 februari voor de laatste keer de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) aanvragen. Dit gaat over het eerste kwartaal van 2022.

De TVL dekt de vaste lasten en kan onder bepaalde voorwaarden worden aangevraagd. Eén van de voorwaarden is dat de omzet van het eerste kwartaal van 2022 met 30% moet zijn gedaald, vergeleken de referentieperiode. Deze periode mag de aanvrager zelf kiezen; dit is het eerste kwartaal van 2019 of het eerste kwartaal van 2020.

Het loket is vanaf 28 februari om 9:00 geopend. Deze sluit weer op 31 maart 2022 om 17:00.

Overheidssteun corona

Door de coronapandemie heeft de overheid verschillende steunpakketten in het leven geroepen. Dit zijn verschillende maatregelen, denk maar aan de NOW, uitstel van belastingbetaling en natuurlijk de TVL. Door de steun konden veel bedrijven boven water blijven. Nu de maatregelen flink zijn versoepeld en alles weer open mag, wil het kabinet de coronasteun afschaffen. De steun stopt in april.

De regering heeft een brief aan de tweede kamer opgesteld met alle voor- en nadelen van het steunpakket. Uit de afweging bleek dat de voordelen niet meer opwegen tegen de nadelen en dat steunpakketten de economie in de weg staat. Hieronder een paar nadelen:

  • Bedrijven zien door de steun minder noodzaak om de bedrijfsvoering aan te passen naar de nieuwe situatie. Hierdoor groeien ze niet mee met de nieuwe ontwikkelingen.
  • Er zijn veel bedrijven die een omzetdaling hebben die niets met corona te maken hebben. Hier komt het steungeld ook terecht. In deze gevallen wordt de coronasteun niet doelmatig ingezet.

Toch nog steun

De coronasteun zal gedeeltelijk doorlopen in het tweede kwartaal. In april zijn de NOW, uitstel van belastingbetaling en TVL verleden tijd. De steun bij het garant staan van leningen zullen blijven doorlopen. Dat is steun in de vorm van Brogstelling MKB-kredieten (BMKB), de Garantie Ondernemingsfinanciering (GO) en het Klein Krediet Corona (KKC). Deze regelingen blijven doorlopen tot en met juni.

Wat als het weer omslaat?

We hebben de afgelopen tijd de coronasituatie zien verbeteren. Daarom wil de overheid de steun stopzetten. Maar wat gebeurt er als alles weer op slot moet? Komen de pakketten dan wel weer terug?

Dat zijn belangrijke vragen waar veel bedrijven mee zitten. Door de overheid is geen uitspraak gedaan hierover, maar in oktober vorig jaar is hetzelfde gebeurd. De regering wilde toen al de steun stopzetten, maar kwamen daar op terug omdat er weer nieuwe sectoruitsluitingen nodig waren.

Hoe gaat het nu verder?

Deze vraag wordt door veel bedrijven gesteld. Er wordt door het kabinet gewerkt aan een beleid voor toekomstige steun nu ‘corona nog langer bij ons blijft’. Bedrijven kunnen een breed steunpakket op lange termijn wel vergeten, aangezien het de economie enorm in de weg heeft gezeten. Maar het kabinet zal wel scherper kijken als er nieuwe sectoruitsluitingen komen. Met de steun gaan ze dan meer sectorspecifiek kijken naar vergoedingen. Deze plannen worden komende tijd uitgewerkt.

Wat gebeurt er met schulden?

Veel bedrijven openden weer hun deuren toen alles open mocht. Maar er zijn ook bedrijven waarbij de schulden in de coronaperiode zó hoog zijn opgelopen, dat ze niet meer open kunnen. De regering geeft aan dat probleem te erkennen en te begrijpen dat niet alle ondernemers vooruit kunnen nu de maatregelen weg zijn. Het kabinet komt in maart waarschijnlijk met een aanpak rondom de schuldenproblematiek.

prev
next

Leave a Comment